Bitcoin tüm dünyada kullanımı her geçen gün artan kripto para birimidir. Bu yazıda Bitcoin’in ne olduğu, nasıl çalıştığı ve nasıl üretildiği gibi bilgileri bulabilirsiniz..
Bitcoin bir kripto para birimidir. Elektronik olarak üretilir ve saklanır. Hiç kimsenin kontrolü altında değildir. Dolar, Avro ya da TL gibi kağıda basılmaz. Tüm dünyaya yayılan bir bilgisayar ağına bağlı, yani Blockchain altyapısı üzerine kurulmuş bir dijital para birimidir.
Kripto para olarak bilinen ve sayıları son günlerde çoğalan para birimlerinin ilk örneğidir. Bitcoin mal ve hizmet alımında kullanılabilir. Bu anlamda klasik para birimlerine benzer. Ancak Bitcoin’in diğer klasik paralardan en önemli farkı merkezinin olmamasıdır. Bitcoin ağını kontrol eden bir kurum yoktur. Paranın üzerinde büyük bir bankanın kontrolünün olmaması insanları daha rahat hissettirmektedir.
2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adındaki bir yazılım geliştirici matematiksel kanıta dayanan ödeme sistemi Bitcoin fikrini ortaya atmıştır. Çıkış noktası merkezi bir otoriteden bağımsız, elektronik olarak hızlıca ve düşük masrafla transfer edilebilen bir para sistemi yaratmaktı.
Bu para geleneksel paralar gibi fiziksel olarak merkez bankalarının çatısı altında basılmaz. Merkez bankaları iç borçları kapatmak için para basar ve arzını artırarak zamanla paranın değerini düşürebilir. Buna karşılık Bitcoin dijital olarak herkesin serbestçe dahil olabileceği bir topluluk tarafından yaratılır. Bitcoin’ler birbirine bağlı binlerce bilgisayarın hesaplama gücünü kullanarak ‘kazılır’ ya da başka bir deyişle madenciliği yapılır. Bu bilgisayar ağı aynı zamanda yapılan transfer işlemlerinin geçerliliğini kontrol eder. Böylece kendi kendini kontrol eden bir ödeme sistemi ortaya çıkar.
Bitcoin protokolü, yani kuralları, sadece 21 milyon Bitcoin’in madenciler tarafından üretilip dolaşıma çıkmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak bu para birimi küçük parçalara da ayrılabilmektedir. En küçük birim 100 milyonda bir Bitcoin’e eşittir ve mucidin adı olan Satoshi olarak adlandırılır.
Bitcoin matematiğe dayanıyor ve altyapısında Blockchain (blok zinciri) denen bir teknoloji bulunmaktadır. Sıradan para birimleri altın ya da gümüşe dayalıdır. Teorik olarak bankaya paranızı götürdüğünüzde karşılığını altın olarak alabileceğini bilirsiniz. Tabii pratikte bu hiçbir zaman mümkün olamaz, çünkü bankanın elinde herkese dağıtacak kadar altını yoktur. Bitcoin ise altın ile değil matematik ile desteklenir. Tüm dünyada insanlar matematik formülleri ile Bitcoin üreten bilgisayar programları kullanırlar. Bu matematik formülü gizli değildir ve herkes tarafından doğruluğu sınanabilir. Yazılım da açık kaynaklıdır. Bunun sayesinde isteyen herkes yazılımın doğru ve gerektiği gibi çalıştığını test edebilir.
Kripto paralar, kripto para madenciliği ile üretiliyor. Kripto para birimlerini piyasaya sürmek için çok güçlü bilgisayarlar, çok zor matematik problemlerini çözüyor ve sonucunda 1 BTC üretiliş oluyor.
Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi kripto para birimleri, isminden de anlaşılacağı gibi kriptoloji kullanılarak üretilen para birimleri olarak karşımıza çıkıyor. Kriptoların bu kada rilgi görmesinin sebebi ise herhangi bir merkezden kontrol edilemiyor olmaları…
Bitcoin (BTC) madenciliği aslında dijital para birimi sisteminde her bir transferin işlenmesini sağlayan, bunların Blockchain üzerindeki bloklara kazılmasını mümkün kılan ve bunun karşılığında madenciyi BTC ile ödüllendiren sistem şeklinde özetlenebilir.
Bitcoin ve Blockchain hakkında daha detaylı bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.