Bloomberg’in haberine göre, Venezuela Merkez Bankası yüksek enflasyonu frenlemek amacıyla para biriminden altı sıfırı kaldırıyor ve 1 Ekim’de dijital bolivar’ı dolaşıma sokuyor.
Dijital Bolivar
Bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) örneği olan dijital bolivar, bu yıl Şubat ayında ilk kez açıklandıktan sonra dün Venezüella Merkez Bankası’nın Twitter hesabı tarafından konuya ilişkin duyurular yapıldı. Bolivar’ın piyasaya sürülmesi ve yeniden adlandırılması, Venezüella hükümetinin, hükümet tarafından enflasyonu bastırmak için 2017’de tanıtılan ülkede ABD dolarının yaygın kullanımı karşısında para biriminin kullanımını koruma çabası olarak nitelendirilebilir.
Öte yandan Bloomberg’in “cafe con Leche enflasyon endeksi” yalnızca geçen yıl %2,575’lik bir artış kaydettiği için yüksek enflasyon Güney Amerika ülkesi için büyük bir sorun oldu. Bunlara ek olarak bu durum, Venezüella’nın para biriminin 15 yıl içinde üçüncü kez yeniden adlandırılması olacak. Ayrıca ölen eski Başkan Huge Chavez 2007’de para biriminden üç sıfırı kaldırmıştı.
Latin Amerika ve Kriptolar
Latin Amerika, şu anda bir kripto para birimi düzenleme hareketinin merkezinde yer alıyor. Örneğin, Salı günü Uruguaylı bir Senatör, kriptonun ülkedeki ödemeler için yasal bir ödeme aracı olarak kullanılmasına izin veren bir yasa tasarısı sundu. Bazı ilk raporlar, tasarının ülkede kripto para birimini yasal varlık haline getireceğini belirtirken, daha sonra tasarının kapsamının daha sınırlı olduğu ortaya çıktı.
Ek olarak El Salvador, Bitcoin‘in ülkede yasal varlık haline geldiği resmi tarih olan 1 Eylül’e kadar gün sayıyor. Orta Amerika ülkesi, Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin Haziran ayında ülkenin kongresinden yasayı geçirme konusundaki tartışmalı kararının ardından hamleyi yapan dünyada ilk oldu.
Bununla birlikte, Covid-19’a karşı önleyici bir önlem olarak büyük toplantıların yasaklanmasına rağmen, Ulusal Meclis’in basamaklarında karara karşı protestolar düzenlendiğinden, plan halktan geniş bir destek görmüyor. Yakın tarihli bir ankete göre, El Salvadorluların %20’sinden azı bu fikri destekliyor.