Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından kamuoyuna sunulan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda kripto sektörüyle ilgili düzenlemelere yer verildi. Raporda, kripto para piyasasıyla ilgili mevduat düzenlemeleri ve Türk hukuk sisteminde kripto para birimlerine yönelik çalışmaların yapılması ön plana çıktı.
Dünyanın birçok ülkesinde kripto para düzenlemeleriyle ilgili çalışmalar yapılırken, Türkiye’de de bu alana yönelik adımlar atılmaya devam ediyor. 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın onaylanmasıyla birlikte kripto varlıkların kullanımına yönelik mevzuat çalışmaları hız kazanacak.
Bu mevzuat çalışmaları, kripto para birimlerinin vergilendirilmesi ve Türk hukuk sisteminde tanınmasına yönelik olacak. Kripto para birimlerinin nasıl vergilendirileceği ve hukuki statüsü şimdiden merak konusu oldu.
Raporda, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenleme çalışmalarının da yer aldığı belirtildi. Bu da yetkililerin kripto paralar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik farklı adımlar atabileceği anlamına geliyor.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kripto varlık tanımı da raporda paylaşıldı. Kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi kullanılarak oluşturulan ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlık olarak tanımlandı.