IMF Direktörü, savaşın bugün bile sona erse, neticeleriyle başa çıkmak için en az üç dört aylık bir sürecin gerektiğini belirtti. Trump, ikinci tur açıklamalarına başladı ve gözler İran ile olan tansiyona çevrildi. 110 doların üzerindeki petrol fiyatları da can sıkıyor.
Trump’ın İran’a Mesajları
Ateşkesin süresiz uzatılmasının ardından Trump, “İran’ın birkaç günü var” demesine rağmen süreç “birkaç haftaya” kayıyor. Trump’ın İran hakkındaki her beyanı sonradan yalanlanmasına rağmen bunu bir oyun olarak değerlendirdiği gözlemleniyor.
Trump, İran’ın ateşkesi ihlal etmesi halinde ne olacağını sorgulayanlara, “İran neyden kaçınması gerektiğini biliyor” şeklinde yanıtlar verdi. Bu arada, açıklamaları esnasında bazı önemli noktaları dile getirdi:
“Hiçbir gemi Hürmüz Ablukasını geçmedi. İranlılara yakında silah sağlanmasıyla ilgili sorulara, kesin bir cevap vermemeyi tercih ettiğini belirtti.
Çin ve İran Arasındaki İlişkiler
Trump, Çin Devlet Başkanı Xi’nin İran konusunda çok samimi davrandığını ve Çin’in İran meselesinde ABD’ye karşı olmadığını ifade etti. Çin’in ABD’den petrol almak istediği durumda, teklifte bulunduklarını aktardı.
“İran, bir anlaşma yapmak istemezse, hızlı bir şekilde yok olacaklar. Bir çözüm istiyorlar.”
Trump, İran’ın ABD tarafından korunan gemilere saldırmadığını ve İran’ın bir anlaşma yapmak istediğini vurgulayarak, “Beni yalanlıyorlar, bu beni memnun etmiyor” dedi.
Trump, bölgede özgürlük projesinin benzin fiyatlarında büyük etkiler yaratabileceğini ve Hürmüz’deki durumun ülkeleri ABD’den petrol almaya yönlendirdiğini savundu.
“Oraya gidip insanları öldürmek istemiyoruz. Yakıt maliyetlerindeki artış ödenmesi gereken küçük bir bedel.”
Trump, ülkelerin petrol alımları konusunda alışkanlıklarını değiştirmekte olduklarını belirtti. İran’la şekillenecek yeni anlaşmaların geleceği ve bu gelişmelerin enerji kaynaklarına etkileri üzerinde dönüyor. Her ne kadar gerilim olsa da diplomatik yollar her iki ülke için de önemli.

