Beyaz Saray, 10 Şubat’ta, kripto para ve bankacılık sektörü temsilcileriyle önemli bir toplantı yapmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Bu görüşmenin odak noktasında, stablecoin düzenlemelerinde faiz verilmesi konu olacak. Toplantı, Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto para piyasası için kapsamlı bir hukuki yapı oluşturma çabalarının temel bir parçası olarak görülüyor.
Stablecoin’lerin Faiz Sunması Üzerine Kaygılar
Stablecoinler, sabit değere sahip dijital varlıklar olarak bilinir ve giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Son zamanlarda, stablecoin ihraç edenlerin faiz sunması mevzusu gündemin ana konularından biri haline geldi.
Geleneksel finans kurumları, stablecoinlerin müşteri mevduatlarının dijital varlıklara kaymasına yol açabileceğini belirtiyor. Hazine yetkilileri de yalnızca düzenlenen ve kontrol edilen kurumların faiz sunabilecek ürünler sağlaması gerektiğini savunuyorlar. Bankacılık yetkilileri,
Yalnızca regülasyona tabi kurumların faiz temelli ürünleri sunabileceği, böylece hem tüketicilerin hem de ekonomik sistemin korunacağına ilişkin görüş bildirdi.
Bu arada kripto şirketleri ise mevcut düzenlemelerin günün ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyleyerek, ödül sistemlerinin dijital ekonomide standart hale geldiğine dikkat çekiyor. Yasaların bu tür uygulamaları yasaklamasının rekabeti ve yenilikçiliği olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyorlar.
Düzenleme Arayışı
Son kapalı oturumda hükümet ve piyasa temsilcileri bir araya geldi ancak tüm konular üzerinde tam bir uzlaşı sağlanamadı. Katılımcılar toplantıyı “olumlu” olarak değerlendirseler de, önemli bazı konular üzerinde anlaşmazlıkların devam ettiği bildirildi.
Gazeteci Eleanor Terrett, önümüzdeki görüşmede stablecoin faizine dair belirsizliklerin giderilmesinin ana konu olduğunu ifade ediyor.
Kapsamlı bir düzenlemeye varma hedefiyle, bankalar ile kripto varlık şirketleri arasındaki politik farklılıkları kapatma çalışmalarının önemine işaret ediliyor.
Endüstri temsilcileri, yasa taslaklarının bazı düzenlemelerinin değişmesini önererek dengeli bir düzenleyici yapı talep ediyor. Ancak bankalar bu değişiklik önerilerine şimdilik sıcak bakmıyor.
Toplantının Beklenen Katılımcıları
10 Şubat’taki toplantıda devlet yetkilileri, bankacılık sektörü temsilcileri ve kripto şirketleri bir araya gelecek. Daha önceki görüşmelerde hükümet ağırlıklı bir katılım varken, bu kez sektörün her iki kanadı da diyalog sürecine dahil ediliyor.
Kripto piyasasında gözlenen dalgalanmalar nedeniyle net düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Toplantıda sağlanabilecek herhangi bir anlaşma, kripto paralara ilişkin bekleyen yasal değişikliklerin hızlanmasını tetikleyebilir.

