Kripto paralar için hareketli bir hafta geride kalırken, küresel gelişmeler piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor. Herkes yaklaşan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi politikasına odaklanmışken, kripto piyasalarda beklenen hareketlilik henüz yaşanmadı. Analistler ve piyasalar, Bitcoin ve altcoinlerde istenen yükselişi göremiyor.
Fed’in Bağımsızlığı Tartışılıyor
ABD Merkez Bankası’nın bağımsız hareket edebilme yetkisi uzun yıllardır önemli bir konu olurken, özellikle son günlerde Başkanı atama ve görevden alma süreçlerinde yaşananlar tartışmaları alevlendirdi. Fed’in bağımsızlığı, ekonomi politikalarında ve para piyasalarında istikrarı sağlamak için kritik kabul ediliyor. Son haftalarda özellikle Fed üyesi Lisa Cook’un görevden alınma ihtimalinin gündeme gelmesiyle, bu bağımsızlık meselesi tekrar öne çıktı.
Trump’ın, Fed üyesi Cook’u görevden almak istemesi ve bunun yargıya taşınması, merkez bankasının siyasi müdahalelere karşı vereceği reaksiyonun test edilmesi şeklinde yorumlanıyor. Bu süreç kripto para piyasaları için de risk unsuru olarak görülüyor.
Eylül ayında odak noktası faiz indirimi değil, Fed’in bağımsızlığı olacak. Daha yüksek vadeli prim ve daha düşük USD düşüş döngüsü eşiği, daha dik bir eğri, daha zayıf bir dolar ve altın ile BTC’nin riskten korunma aracı olarak desteklenmesine işaret ediyor.
Piyasa Gündemi: QCP Capital Raporu ve Jeopolitik Gerilim
QCP Capital’in son raporunda, yatırımcıların asıl dikkatini çekmesi gerekenin faiz indirimi değil, Fed’in siyasi baskılara direnebilme gücü olduğu belirtiliyor. Özellikle, finans dünyasında merkez bankasının bağımsız hareket edememesinin uzun vadeli risk oluşturduğu vurgulanıyor.
Jackson Hole, riskleri işgücü piyasasının soğumasına kaydırarak Eylül ayında faiz indirimi olasılığını gündemde tuttu. Bu yıl iki faiz indirimi makul görünüyor; kırılma noktalarını ve gümrük vergileri kaynaklı enflasyon beklentilerini takip edin. Küresel büyüme devam ederse, USD bu noktadan itibaren zayıflayacaktır.
Altın tüm zamanların en yüksek seviyelerindeyken, kripto paralarda ise henüz aynı hareketlilik gözlemlenmiyor. QCP Capital analizine göre, Fed’in bağımsızlık tartışması kripto piyasalar üzerinde kısa vadede derin etkiler yaratmayabilir.
Öte yandan, jeopolitik arenada da önemli gelişmeler yaşanıyor. ABD Başkanı’nın, Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle Rusya’ya yeni yaptırımlar hazırlığında olduğuna dair söylemler piyasaların odağında. ABD, Avrupa’dan da Rus petrolüne karşı daha sıkı yaptırımlar talep ediyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin ise Çin’e büyük miktarlarda doğalgaz tedarik edeceklerini belirtti. Bu durum, ABD’nin uygulamak istediği yaptırımların etkisiz kalabileceği ve jeopolitik risklerin artabileceği şeklinde değerlendiriliyor. Çin’in bu adımı, ABD ile ekonomik çatışmayı daha da kızıştırabilir.
Çin’e 100 milyar metreküpün üzerinde gaz tedarik edeceğiz.
Bu ortamda, önümüzdeki Eylül ayında kripto paralarda volatilitenin ciddi şekilde artabileceği öngörülüyor. Hem Fed’in iç dinamikleri hem de uluslararası ilişkiler, piyasa yönelimlerini şekillendirmede belirleyici olmaya devam ediyor.

