Dünyanın en büyük 20 ekonomisi olan G20 ülkeleri, kripto varlıklar için sınır ötesi bir çerçevenin hızla uygulanması için çalışmalara başladı. Bu çerçeve, kripto işlemlerini ve bu işlemlerin arkasındaki kişileri vergi makamlarına daha görünür hale getirmeyi hedefliyor. Bu çerçeve ayrıca, düzenlememiş kripto borsaları ve cüzdan sağlayıcıları üzerindeki işlemleri de içerecek şekilde yargı bölgeleri arasında otomatik bilgi paylaşımını sağlayacak.
Yeni Delhi’deki iki günlük bir zirvede, bu yasal çerçevenin 2027’den itibaren ülkeler arasında bilgi alışverişini kolaylaştırması bekleniyor. Bu konuda bir uzlaşma bildirisi G20 liderleri tarafından imzalandı. Bildiride, Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi ve Ortak Raporlama Standardı’nın hızla uygulanması çağrısı yapıldı.
Bu süreçten birçok ülke etkilenecek. Bunlar arasında Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği bulunuyor.
Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından tanıtıldı. Belge, vergi makamlarına kripto işlemlerinin yanı sıra bunların arkasındaki bireyler hakkında daha fazla görünürlük sağlamak için tasarlandı. Ülkeler, düzenlenmemiş kripto borsaları ve cüzdan sağlayıcıları üzerindeki işlemleri de kapsayacak şekilde her yıl yargı bölgeleri arasında kripto varlık işlemleri hakkında otomatik bilgi alışverişinde bulunacak.
Son olarak, grup ayrıca Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) “kripto varlık faaliyetleri ve piyasaları ile küresel stablecoin düzenlemelerinin düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimi” konusundaki tavsiyelerini de onayladı. Bu tavsiyeler, stablecoin’ler için ticari bankalarla benzer standartlar belirlemekte ve düzenleyicileri, ilgili katılımcıların kimliğinin belirlenmesini engelleyen her türlü faaliyeti yasaklamaya çağırmaktadır.