Dünyanın üretim merkezi Çin, kripto yasaklarıyla beraber piyasaları alt üst etti. Ancak yasakların detayları ve kapsamına bakıldığında Çin tüm gemileri yakmış değil. Amerika’da artan kripto ilgisi üretimin büyük çoğunluğunu halen elinde tutan Çin’e yarıyor. Peki burada nasıl bir denklem var?
Çin ve ABD Ticaret Savaşı
Trump ile doruklara ulaşan ticaret savaşına hepimiz şahit olduk. Ürünlere gelen ek vergiler, yaptırımlar hatta Huawei’in Android işletim sisteminden mahrum bırakılması gibi çok radikal adımlar atıldı. Fakat son yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu savaşın kazananı Çin oldu.
Çin dolaylı yollarla ihracatına büyük ölçüde devam etti. Ancak Amerika aynı başarıyı gösteremedi. ABD halen Çin’e dolar pompalamaya devam ediyor. Üstelik eskiye nazaran daha az ihracat yapıyor ve ithalat rakamlarında büyük değişimler olmadı.
Sadece Florida eyaletinin bu macerada 1,9 Milyar dolar ihracat kaybı oldu. Binlerce işsiz Amerikalı da bunun cabası diyebiliriz.
Bitcoin ve Amerika’dan Çin’e Akan Milyarlar
Kripto paraların Amerika bölgesinde daha yoğun talep görmeye başlaması başka bir sorunu doğurdu. Yıllardır Çin’e Bitcoin ile akan dolarlar artık çok ciddi rakamlara ulaştı. Kurumsal talebinde Amerika’da yoğunlaşması üretimin önemli kısmını elinde tutan Çin’e milyarlarca dolar kazandırıyor.
Çin tüm bu yasaklara rağmen %50’nin üzerinde hash gücüne sahip, yani çıkarılan kripto varlıkların yaklaşık %65’i Çin firmalarına akıyor. Her gün dünya genelinde 900 Bitcoin (BTC) yani yaklaşık 31 milyon dolar çıkarılıyor. Bunun %65 civarı bu yıl Çinli şirketlerin cüzdanlarına gitti. Yıllık 10 Milyar dolar madencilerin toplam kazancı olarak ölçülüyor.
Bunun 7 Milyar doları ise doğal olarak Çinli madencilerin cebine giriyor. Peki çıkarılan Bitcoin’i kim alıyor? Elbette ağırlıklı olarak ABD vatandaşları ve şirketleri bu varlıkları alıyor. Üstelik Çinli madenciler Bitcoin karşılığında dolar alıyor ve kazançlarını ülkelerinde daha fazla yatırım için harcıyorlar. Çin ekonomisine kazandırılan para Amerikan dolarından geliyor.
Çin 2013 ve 2017 yıllarında da sert yasak kararları almış ancak bunu çok sert şekilde uygulamamıştı. Ülkede halen izinli olarak madencilik yapabilen şirketler bulunuyor. Yani ortada böylesi büyük bir FUD oluşturulacak kadar büyük bir problem olmayabilir. Buna ek olarak Çin ekonomisi kripto varlıklardan kazandığı dolarları seviyor.