ABD Hazine Bakanı Bessent, enerji fiyatlarındaki geçici yükselişin etkilerinin hafiflemeye başladığını belirterek, bu durumun konut kredisi faizlerinin düşmesine yol açabileceğini ifade etti. Bessent, enerji şokunun faizlerde artışa neden olduğunu ve konut piyasasını yavaşlattığını vurguladı.
Enerji fiyatlarının toparlanmasına rağmen, Bessent işlerin iyi gittiğini savundu ve ABD’nin enerji şokunun etkilerini geride bırakmaya başladığını söyledi. Ekonomik büyümenin kamu harcamaları ile dengelenmesi gerektiğine dikkat çeken Bessent, borç yönetimi konusuna vurgu yaptı.
konut finansmanında olası değişiklikler
Bessent, konut finansmanı kuruluşları Fannie Mae ve Freddie Mac’in mülkiyet yapısının gelecek yıl incelemeye alınabileceğini belirtti ancak detay vermekten kaçındı.
ABD tahvil piyasasının olumlu bir performans sergilediğini belirten Bessent, tahvil ihalelerinin güçlü geçtiğini ve yatırımcıların belirli fiyat seviyelerinde piyasaya giriş yapmaya devam ettiğini açıkladı.
Borç yükünden kurtulmak için büyümenin öncelikli olduğunu belirten Bessent, ancak harcamaların kontrol altına alınmasının da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu çıkış yolunda hem büyümeye hem de harcama disiplinine ağırlık vermek gerektiğini ifade etti.
iran ve tayvan konularında uyarılar
Bessent, İran’da ekonomik sıkıntılar nedeniyle panik havasının hakim olduğunu ve para biriminin değer kaybettiğini belirtti. İran ekonomisinin bozulmasının daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.
Tayvan’ın çip tedarikinde yaşayabileceği sorunların ciddi sonuçları olabileceğini söyleyen Bessent, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G20 toplantısına katılımına dair bir bilgi olmadığını da ekledi.
Fransa’da ekonomik bir yayılma etkisi görmediğini belirten Bessent, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ekonomi ekibine övgüde bulundu. ABD iç politikasında ise Demokratların kontrolündeki Kongrenin yönetimin önceliklerine sınırlı müdahalede bulunabileceğini savundu. Bessent, başka bir görev arayışında olmadığını ve mevcut görevine devam edeceğini ifade etti.
Bessent’in enerji fiyatlarındaki rahatlama umudu, faiz oranlarının düşmesi için bir zemin oluşturuyor, ancak henüz net bir takvim yok. Borç yönetimi yaklaşımında, büyüme kadar harcama disiplini de ana unsur olarak öne çıkıyor. İran ve Tayvan’a yönelik uyarıları ise bu ekonomik toparlanma sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli jeopolitik riskleri temsil ediyor.

