Dünya genelinde yatırım fonlarının yakından takip ettiği MSCI indesk hazırlama konusunda önemli bir yere sahip bir kuruluş. Kripto para rezervleri tutarak yatırımcıları kendine çeken şirketlerin borsa endekslerinden çıkarılması konusundaki karar beklenirken, MSCI yeni bir duyuru yaptı. Beklenenin aksine, bu duyuruda, alınacak kararın 2026’ya kadar ertelendiği belirtildi.
Gelişmelerin Detayları
MSCI, geçtiğimiz aylarda kripto para rezervleriyle ilgili kararını Ocak ayına kadar duyurmayı planladığını söylemişti. Ancak yapılan yeni açıklama, bu sürecin 2026 yılına ertelendiğini ve kripto para rezerv şirketlerinin ana endekslerde kalmaya devam edeceğini belirtti. Bu durum, pasif yatırımın çıkışıyla birlikte yaşanacak potansiyel bir krizden kaçınıldığı anlamına geliyor.
Bu erteleme haberi, kripto para rezerv şirketlerinden biri olan MSTR için oldukça olumlu bir gelişme oldu. Haber üzerine, MSTR hisseleri piyasa sonrası işlemlerde 157 dolardan 170 dolara çıkış gösterdi. Daha güçlü hisse satışları ve miliyar dolarlık BTC alımları için de yeni bir fırsat yaratabilecek bu durum, şirketin gelecekteki faaliyetleri için olumlu bir tablo çiziyor.
MSCI’nin Danışma Süreci
MSCI’nin kararla ilgili detayları aslında daha geniş bir danışma sürecinin parçası. Kurum, yatırımcıların bazı kripto para şirketleri ile ilgili endişelerini doğruladı. Şirketlerin bazılarının fon gibi hareket ettiğini ve operasyonel değil yatırım odaklı ilerlediğini belirtti. Bu bağlamda, digital varlıkları yatırım amacıyla değil, temel faaliyetlerinin bir parçası olarak bulunduran şirketler için daha fazla araştırmayı ve danışmayı planladıklarını duyurdu.
“Ancak MSCI, genel olarak faaliyet göstermeyen şirketlerin muamelesi konusunda daha geniş kapsamlı bir danışma süreci başlatmayı planlamaktadır. Danışma sürecinden elde edilen geri bildirimler, bazı DATCO’ların MSCI Endekslerine dahil edilmeye uygun olmayan yatırım fonlarına benzer özellikler sergilediğine dair kurumsal yatırımcıların endişelerini doğruladı. Geri bildirimler ayrıca, DATCO’ların iş faaliyetleri ağırlıklı olarak operasyonel değil yatırım odaklı olan daha geniş bir grup şirketin alt kümesini temsil edebileceğini vurguladı. Yatırım şirketleri ile dijital varlıklar gibi işletme dışı varlıkları yatırım amaçlı değil, temel faaliyetlerinin bir parçası olarak elinde bulunduran diğer şirketleri birbirinden ayırmak için daha fazla araştırma ve piyasa katılımcılarıyla istişare yapılması gerekmektedir. Şu an için, MSCI tarafından yayınlanan ve kripto varlıklarının toplam varlıklarının %50’sini veya daha fazlasını oluşturan şirketlerin ön listesinde yer alan DATCO’ların mevcut endeks muamelesi değişmeyecektir.”
MSCI’nin bu danışma süreci ve araştırması, gelecek yıllarda kripto para sektörünün borsa endekslerindeki yerini belirlemede büyük bir rol oynayacak. Ancak mevcut durumda, kripto para rezerv şirketleri için olumlu bir hava hakim. Endeks değişikliğinin ertelenmesi, bu şirketlerin borsa üzerindeki etkilerini bir süre daha sürdürmelerini sağlayacak.

