Günümüzde kripto piyasası, tüm zamanların en yüksek benimsenme seviyesi ile ana akım haline geldi. Bununla birlikte Satoshi Nakamoto Bitcoin’i icat ettiğinde, gerçekten merkezi olmayan bir sistem olmasını bekliyordu. Hector’a göre bugün, kripto pazarının çoğunluğu bir şekilde merkezileştirilmiş durumda. DeFi piyasaları bile, doğası gereği oldukça merkezi olan birkaç protokolden oluşuyor. Hector DAO, bunu kendine ait gerçekten merkezi olmayan bir ekosistemle değiştirmeyi hedefliyor. Hector DAO, USDT ve USDC gibi merkezileştirilmiş olanları kullanmak yerine algoritmik merkezi olmayan stablecoin’leri de piyasaya süreceklerini ifade ediyor. HECTOR, Fantom ağı üzerine kurulmuş bir OHM çatalıdır ve Fantom’un sunduğu hız, güvenlik ve ölçeklenebilirlikten faydalanılmasını sağlar.
Yapılan açıklamalara göre piyasa volatilitesi sırasında sıklıkla dalgalı fiyat hareketleri yaşayan sözde stablecoin’ler ve diğer yandan desteklendiği ABD Doları, yükselen enflasyon nedeniyle değer kaybetmeye devam ediyor. Stablecoin’ler giderek artan bir şekilde pazar için önemli bir likidite sağlayıcısı haline geldi. Yatırım için, popüler kripto tokenlerinin çoğu USDT gibi sabit paralarla eşleştirilir. Bununla birlikte pazarın boyutu büyüdükçe, stablecoin ihracını çevreleyen karmaşıklıklar da artıyor. Dolaşımdaki 60 milyar doları aşan en büyük stablecoin ihraççısı olan Tether, şeffaf olmayan fon yönetimi ve USDT tokenlerinin desteklenmesini çevreleyen belirsizlik nedeniyle düzenleyici kurumların radarlarındaydı.
Bu nedenle, gerçek merkezsizliği sağlamak için Hector, $HEC biçiminde bir rezerv para birimi kullanacak. HEC, Hector DAO protokolü ile desteklenecek ve teminatlandırılacak. Fiyat istikrarını korumak için Hector, diğer merkezi olmayan varlıklarla desteklenecek olan Algoritmik Rezerv Para Birimi algoritmasını kullanacak. Öte yandan $HEC sabit bir para değil. Gerçek değeri karşılamak için kısmi hazine rezervlerini kullanacak. Algoritmik bir rezerv para birimi haline gelen Hector, bu nedenle serbest dalgalı değer sağlayacak.
Hector DAO’nun Temel Kullanım Alanları
Hector DAO, bir DEFI yönetişim token’dır ve bu nedenle, merkezi olmayan ve yerel token tarafından yönetilir. HECTOR DAO’nun arkasındaki topluluğun en güçlü bileşenlerden biri olduğu ifade ediliyor. Geliştirme ekibinin toplulukla etkileşim şekli ve topluluğun geliştirme ekibine nasıl tepki verdiği, potansiyel bir yatırımcının bir proje hakkında fark edeceği ilk şeylerden biri olarak değerlendiriliyor.
HECTOR Ekibi her zaman açık, duyarlı, dürüst ve bilgili olmayı bir öncelik haline getirdiklerini ifade ediyor. Ayrıca HECTOR Ekibi, yardımsever, olumlu ve anlayışlı olmak için topluluk üyelerini ve grupları teşvik etmek, ödüllendirmek ve tanımak için kampanyalar geliştirdi ve özelleştirdi.
Yapılan açıklamalara göre Likidite Havuzu ücretleri ve Tahvil satışları, Hector’un hazine gelirini artırır. Ayrıca bunlar, likiditeyi kilitleyerek HEC arzını kontrol etmeye yardımcı olurlar. Tahviller, yatırımcıların HEC tokenlerini indirimli fiyattan satın almalarını da sağlar. Borsa, satın alınan HEC tokenlarının 5 günlük bir süre boyunca talep edilebilecek yerdir.
Öte yandan APY, Yıllık Yüzde Verimi ifade eder. Bileşik faiz yoluyla gerçek bir getiri oranı kullanır. APY, yeni HEC tokenlerini basmak için DAI tahvillerinin satışına güveniyor. Yeterli tahvil satılırsa, yüksek APY oranları sürdürülebilir. Protokol %10,000 APY’yi hedefliyorsa ve 10.000 HEC token’ı stake edilirse, APY’yi SHEC’ye ulaşmak için her gün 20dow to HEC token’ının basılması gerekir. Tahvil satışlarından protokole getirilen en az 200 HEC tokenı varsa, APY sürdürülebilir. APY, bileşik faiz nedeniyle yüksek olabilir.
Hector DAO Stake ve Pasif Ödül Sistemi
Merkezi olmayan bir protokol olan stake etme, Hector DAO’nun temel işlevlerinden biridir. Kullanıcılar HEC’lerini hazine destekli bir tokenda stake edebilir ve bileşik getiri elde edebilir. Yapılan açıklamalara göre şu anda, her dönem yaklaşık %0,8’lik bir verim ödeniyor. Günde 3 dönem bulunuyor ve mevcut APY %800,636.6 civarında. Bu, %12,8481’lik 5 Günlük ROI’ye ve %0,8492’lik bir dönem verimine eşittir.
Yapılan açıklamalara göre HEC stake edildiğinde, kullanıcının bakiyesi dolaşımdaki arz ile paralel olarak artacak, bu da daha düşük bir fiyatı kaçırsalar bile, stake protokolünün bir sonucu olarak HEC bakiyelerinin artacağı anlamına gelir. Sonuç olarak kullanıcılar, daha yüksek bir fiyata bile, risklerini azaltarak bir stake geliri elde edecekler.
Protokol, staking ödüllerini ödemek için daha fazla HEC tokeni basacak ve basılan her yeni HEC tokeni hazine tarafından desteklenecek. HEC, OHM sözleşmelerinin bir çatalı olduğu için bu aşamada Hector’un denetlenmesine gerek olmadığı ifade ediliyor. Ancak gelecekte bir başka denetim yapılacağı da belirtiliyor. Bu, protokolün halihazırda iki kez denetlendiği anlamına gelir: Biri Peckshield tarafından ve diğeri Omniscient’den.
Hector DAO hakkında daha fazla bilgi edinmek için Hectordao.com‘u ziyaret edebilirsiniz.
Twitter – Telegram – Instagram – Discord – Reddit – Github – Docs – YouTube