ABD’de yarın hükümetin kapanması bekleniyor ve Senato’nun hafta sonu önemli bir oylama yapması öngörülüyor. Özellikle son yıllarda artan devlet borcu ve yükselen harcamalar nedeniyle hükümet kapanmaları daha sık gündeme gelmeye başladı. Böyle bir ortamda, Fed üyelerinin ekonomiyle ilgili güncel değerlendirmeleri, kripto para piyasaları başta olmak üzere finans dünyasında yakından takip ediliyor.
Fed Üyelerinden Yeni Değerlendirmeler
Ekim ayı sonunda yapılacak olan bir sonraki faiz kararı öncesinde, Fed’in tutumu yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Son faiz indirimiyle birlikte, istihdam piyasasındaki riskler bir süredir hafiflemiş görünüyor. Bu hafta açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları da ekonomideki toparlanma süreci hakkında ipuçları verecek.
Boston Fed Başkanı Collins yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl için daha gevşek bir para politikasının mümkün olabileceğini ifade ederek, enflasyon ve iş piyasasına dair olası olumsuz senaryoları göz ardı etmediklerini vurguladı. Ayrıca ekonomideki iyileşmenin beklentilerle paralel ilerlemesi halinde, kademeli faiz indirimlerinin devam edebileceğini açıkladı:
“2025’te biraz daha gevşeme uygun olabilir. Enflasyon ve iş piyasası için daha kötü senaryoları göz ardı edemem. Ekonomi beklentileri karşılarsa, kademeli faiz indirimleri devam edecek… Hane halkları hala enflasyon baskıları konusunda endişeli.”
Bir diğer Fed üyesi Goolsbee ise ABD’nin yeni bir gümrük vergisi dalgası ile karşı karşıya kalabileceğini ve hükümet kapanmasının ekonomi üzerindeki etkisinin süresine bağlı olacağını belirtti. Ayrıca enflasyonun uzun vadede yüksek seyretmesinin Fed için zorlu bir süreç doğurabileceğini kaydetti:
“ABD yeni bir gümrük vergisi dalgasına giriyor gibi görünüyor. Hükümetin kapanmasının ekonomi üzerindeki etkisi, kapanmanın kapsamına ve süresine bağlıdır. Kısa süreli hükümet kapanmaları ekonomi üzerinde çok az etkiye sahiptir.”
Yeni Gümrük Vergileri ve Belirsizlikler
Goolsbee’nin söz ettiği yeni gümrük vergisi olasılığı, özellikle Trump’ın ilaç firmalarına yönelik açıkladığı ek vergiler ve Çin ile yaşanan ticaret gerilimleriyle ilişkilendiriliyor. Konuya dair Trump ise şu ifadeleri kullandı:
“Anlaşma yapmayan ilaç şirketlerine gümrük vergisi uygulayacağız. Anlaşma olmazsa ilaç şirketlerine %5 ila %8 arasında ek gümrük vergisi uygulayacağız. Muhtemelen bir kapanma yaşayacağız. Kapanma sırasında geri dönüşü olmayan şeyler yapabiliriz.”
Fed Başkanı Powell ise son açıklamalarında, faiz indirimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini ve istihdam verilerinin politikanın ana belirleyici unsurlarından biri olacağını dile getirdi. Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan ekonomik göstergeler, Fed’in para politikası konusunda izleyeceği yolu netleştirecek.
Özellikle Cuma günü gelecek tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları, Fed’in Ekim’de faiz indirimi yapıp yapmayacağı konusunda belirleyici olabilir. İstihdamda toparlanma sinyalleri gelirken, enflasyonun seyrine dair son veriler de yakından takip ediliyor.
Ekonomideki mevcut gelişmeler ve hükümet kapama riskine dair belirsizlikler, hem finansal piyasaları hem de merkez bankası politikalarını etkileyebilir. Kripto paralar gibi riskli varlıklar için ise veriler ve açıklamalar büyük önem taşıyor.

