Kripto para piyasası, son günlerde pozitif gelişmelerle tekrardan ivme kazandı. Bitcoin’in 110 bin doların üzerine çıkması, özellikle ABD’den gelen üç önemli haberin ve Asya’daki ekonomik hamlelerin etkisiyle gerçekleşti. Trump’ın medya şirketinin Bitcoin rezervi oluşturma planları dikkat çekerken, yeni ABD ticaret tarifeleri ve küresel likidite akışı piyasada olumlu bir hava estiriyor.
Küresel Likidite Artıyor, Kriptoya Yansıyor
Dünya genelinde merkez bankalarının para arzını artıran uygulamaları, risk piyasalarının hareketlenmesine sebep oluyor. Avrupa Birliği, Çin ve Japonya başta olmak üzere birçok ülke para politikasında gevşemeye giderken, ABD Merkez Bankası henüz sıkı tutumunu bırakmasa da küresel trendin kripto için umut verici olduğu dillendiriliyor. Özellikle Çin’in piyasaya sağladığı büyük likidite desteği, piyasalarda olumlu beklentiler oluşturdu.
Ünlü analizci Lark Davis, son gelişmelere işaret ederek Çin’in son hamlesini vurguladı:
“Çin az önce piyasaya 53 milyar $’lık devasa bir likidite enjeksiyonu yaptı. Çin Merkez Bankası ters repo işlemleri yoluyla piyasaya 382 milyar Yen (53 milyar Dolar) sağladı. Önce Japonya, şimdi de Çin – tüm dünyada büyük likidite akışları yaşanıyor. Kripto paralar için son derece iyi.”
Bitcoin ve Altcoinlerdeki Son Gelişmeler
ABD ekonomik verileri, tüketici güveninin toparlanmaya başladığını ve enflasyonun gerileme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle Fed’in korkusu olan uzun vadeli enflasyon beklentilerinin azalması ve cuma günü açıklanacak PCE verisinde düşüş beklentisi gündemde. Piyasalar bu durumu olumlu karşılarken, Trump’ın şirketinin Bitcoin rezervi oluşturma hazırlıkları ve FTX’in 5 milyar dolarlık iadeleri gibi gelişmeler de Haziran ayı için umut veriyor.
Teknik analizler de piyasanın dinamiklerine yön veriyor. Kripto analisti ANBESSA, Bitcoin’deki hareket ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Bir başka mükemmellik güncellemesi. Önceki güncellemede açıklandığı gibi 109 bin $’lık devam eden s/r dönüşü. Ancak bu seviye tutmazsa, gerçek kırılma ve fiyat keşfinden önce daha fazla LTF aralığı görebiliriz. Bu piyasa benim bakış açımdan eğlenceli, yalan söyleyemem.”
Altcoin piyasasına yönelik analizlerde ise, TOTAL2 endeksinde oluşmak üzere olan büyük yükseliş mumuna dikkat çekiliyor. Moustache, bu görünümü şöyle özetliyor:
“TOTAL2 8 yıldan fazla bir süredir yerinde olan bir trend çizgisini geri aldığında ne olacağını düşünüyorsunuz? RSI zaten yolu gösteriyor.”
Fed’in faiz politikasında değişime gitmemesine rağmen, küresel ölçekte atılan gevşeme adımları kripto paralara olan ilgiyi artırıyor. Yatırımcıların gözü hem teknik göstergelerde hem de likidite politikasındaki değişimlerde olmaya devam ediyor. Bitcoin ve altcoin’lerdeki dalgalanmanın yeni seviyeleri test etmesi bekleniyor.
Dünya genelinden gelen ekonomik teşvikler, büyük şirketlerin Bitcoin rezervi hazırlıkları ve analistlerin olumlu tahminleri, önümüzdeki dönemde kripto piyasalarını destekleyici bir ortam oluşturuyor.

