Güney Kore’de kripto paralara ilişkin düzenlemelerin ikinci aşaması olarak hazırlanan Digital Asset Basic Yasası’nın stablecoin’ler konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle ilerleyemediği bildiriliyor. Yasada, kimlerin stablecoin ihraç edebileceği konusunda yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle, düzenlemenin yürürlüğe girme tarihi 2026 yılına ertelendi. Bu düzenleme, yatırımcı korumasını ön planda tutarak, çeşitli sert kurallar içermeyi planlıyor. Bankalar, teknoloji şirketleri ve para otoritesi arasındaki güç mücadelesi, yasalaşma sürecini yavaşlatıyor.
Stablecoin’ler İçin Tasarlanan Yükümlülükler
Güney Kore Finansal Servisler Komisyonu (FSC) tarafından hazırlanmakta olan tasarı, stablecoin ihraççılarına çeşitli yükümlülükler getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, ihraççıların rezerv varlıklarını düşük riskli enstrümanlarda tutması zorunlu kılınarak, stablecoin’lerin yüzde 100’üne karşılık gelen rezervlerin bankalarda saklanması planlanıyor.
Bu adımın amacı, ihraççının iflası durumunda yatırımcıların zarar görmesini engellemek.
Taslak, stablecoin’lerle sınırlı kalmayarak, kripto para hizmet sağlayıcılarına da detaylı sorumluluklar getiriyor. Bilgilendirme, sözleşme ve reklam kuralları ile geleneksel finans kurumlarına benzer bir seviyeye taşınıyor. Ayrıca, siber saldırı ve sistem arızalarında ihmal olmaksızın tazminat yükümlülüğü oluşturuluyor.
İhraççılara İlişkin Anlaşmazlık
Yasanın durmasının başlıca nedeni, stablecoin ihracını hangi kurumların gerçekleştireceği konusundaki anlaşmazlık.
Bank of Korea (BOK), bankaların en az yüzde 51 hisseye sahip olduğu konsorsiyumlar yoluyla stablecoin ihracını öneriyor.
Merkez bankası, bu modelin daha güvenli olduğunu savunuyor.
Öte yandan FSC, böyle katı bir yapının teknoloji şirketlerini dışlayacağını ve inovasyonu zayıflatacağını düşünüyor. Kurum ayrıca yeni bir danışma kurulunun lisanslama sürecine dahil edilmesine karşı mesafeli. BOK ise özel bir komite kurulması gerektiğini ifade ediyor.
Demokratik Parti, süreçte yaşanan tıkanıklığın ardından alternatif bir düzenleme üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yerel stablecoin girişimlerinin hız kazandığı bir dönemde ortaya çıkan bu gelişmeler, ülkedeki kripto para ekosistemini de doğrudan etkiliyor.
Digital Asset Basic Yasası’nın hayata geçmesi, kurumlar arası anlaşmanın sağlanmasına bağlı. İlk aşamada kabul edilen düzenlemeler, piyasa manipülasyonu ve içeriden bilgi ticaretine odaklanırken, ikinci aşama için bu türden bir uzlaşma henüz sağlanamadı.

