Donald Trump, altına ek gümrük vergisi getirilmeyeceğini kamuoyuna duyurdu. Son günlerin odak noktası olan bu konu, piyasalarda bir nebze de olsa belirsizliği gidermiş görünüyor. ABD’de açıklanacak yeni enflasyon verileri ise özellikle kripto para piyasalarında dalgalanmalara yol açması bekleniyor. Önemli bankaların son tahminlerini incelediğimizde, Temmuz ayı enflasyonunun küresel finans piyasalarını etkileyeceği görülüyor.
ABD’de Beklenen Enflasyon Rakamları
Yarın sabah açıklanacak olan ABD enflasyon verilerinde, yıllık bazda hem manşet hem çekirdek enflasyonun yükselmesi bekleniyor. Aylık manşet enflasyonda hafif bir yavaşlama tahmini bulunurken, çekirdek enflasyonda hafif bir artış öngörülüyor. Özellikle ithalat tarifelerinin enflasyon üzerindeki etkisinin bu verilerde daha net hissedilmesi muhtemel.
Büyük finans kuruluşlarının beklentilerine bakıldığında, enflasyonun piyasa üzerindeki etkisinin yakından izlendiği görülmekte. Kripto paralar açısından ise beklenenden yüksek gelmesi halinde, olası faiz indirimlerinin ertelenmesi gündeme gelebilir ve fiyatlarda düşüşlere sebep olabilir.
Banka ve Kurumların Tahminleri
ANZ bankasının analizine göre, çekirdek TÜFE’de aylık %0,32’lik bir artış olacağı tahmin ediliyor. Analistler, çekirdek hizmetlerdeki (özellikle kira hariç) olası sürpriz değişimlerin beklentileri bozabileceğine dikkat çekiyorlar.
ING Bank’ın projeksiyonu ise Temmuz TÜFE için %3 düzeyinde. ING yetkilileri ayrıca işgücü piyasasındaki zayıflamaya dikkat çekiyor ve yükselen enflasyonun olası bir faiz indiriminin önüne geçmeyeceği görüşünü dile getiriyor.
“İşgücü piyasasındaki yeni eğilim teyit edilir ve işsizlik oranı yükselirse, FOMC’yi kısıtlaması olası görünmüyor. Hatta, enflasyon raporu beklentilerimize yakın çıkarsa ve piyasanın işgücü piyasasındaki aşağı yönlü risklere ve yaklaşan Jackson Hole sempozyumunda Fed’in görüşlerinin nasıl gelişeceğine odaklanmasına olanak tanırsa, bu rapor bir belirsizliği ortadan kaldırma olayı olabilir.”
Goldman Sachs ise çekirdek TÜFE’de %0,33’lük bir artış öngörmekte. Onlar da tıpkı diğer bankalar gibi ABD işgücü piyasasının enflasyon üzerindeki etkisinin belirleyici olacağına işaret ediyorlar.
Morgan Stanley’nin öngörüleri ise aylık bazda %0,32’lik artış ve yıllıkta %3,04 seviyesinde. Banka, bu dönemde hizmet enflasyonunun zayıf kalmasını beklerken, tarifelerin asıl etkisinin temel mallarda belirginleşeceğini belirtiyor.
“Temel senaryomuz, gümrük vergileriyle ilgili fiyat etkilerinin çoğunun yaz aylarında gerçekleşeceği yönündedir. Ancak yıl sonuna kadar aylık rakamlarda daha kademeli ve kalıcı bir artış riski bulunmaktadır. Gümrük vergilerinin fiyatlara yansıma zamanlaması konusu önemli olmaya devam etmektedir. Ekonomik modeller genellikle gümrük vergileri nedeniyle fiyat değişikliklerinin büyüklüğünü tahmin eder, ancak bu değişikliklerin zamanlamasını veya hızını tahmin etmez. Sonuç olarak, etkilerin enflasyon verilerinde ne zaman ortaya çıkacağını kesin olarak belirlemek zordur. Sinyalleri gürültüden ayırmak zor olsa da, yüksek frekanslı verilere ve hisse senedi analistlerinin görüşlerine güveniyoruz.”
Geçmiş TÜFE verilerinde düşüşün ardından uzun süre yatay bir seyir izlenmişti. Temmuz ayı raporunun ise bu durgunluğun kırılmasına zemin hazırlayıp hazırlamayacağı merak konusu. Pek çok kurum, enflasyondaki seyrin, Fed’in sonraki adımları için belirleyici olacağını düşünüyor.

